Kine Harelbeke Logo

Kine Harelbeke Mieke De Geyter ® | Groepspraktijk

welkom op de site van kine Harelbeke

Perinatale Gymnastiek

Onder perinatale gymnastiek verstaan we de begeleiding van de zwangerschap voor, tijdens en na de bevalling. In onze praktijk kan je terecht voor de kinesitherapie voor de bevalling (= prenatale gymnastiek) en na de bevalling (postnatale gymnastiek).

Elke zwangerschap en de toestand na de bevalling is anders en daarom opteren wij niet voor het oefenen in groep maar voor een individuele aanpak, dus zowel pre- als postnataal.


Wat houdt prenatale gymnastiek in?


  • Informatie omtrent de zwangerschap en bevalling en raadgeving bij actuele noden.


  • Aandacht voor de houding :


Bij een zwangerschap verandert de hormonenspiegel, waardoor alle weefsels slapper worden. Die hormonale verandering is goed voor het rekken van de buikspieren en de huid tijdens de zwangerschap en bij de natuurlijke bevalling, het rekken van de bekkenbodem, maar heeft tijdens de zwangerschap een negatieve invloed op een stevigheid van ons lichaam, wat leidt tot klachten van bekkeninstabiliteit, rugklachten, incontinentie en andere…

Tijdens de prenatale sessies wordt daarop geoefend.


  • Ademhalings- en ontspanningstechnieken tijdens de arbeidsfase.


  • Het aanleren van correcte perstechnieken.
Wat houdt postnatale gymnastiek in?


Het oefenen na de bevalling helpt het lichaam op een juiste manier te herstellen van de zwangerschap en de bevalling. De oefeningen worden aangevat vanaf 6 weken na de bevalling en omvatten :


  • Houdingsoefeningen en stabilisatie-oefeningen :

De buikspieren en bekkenbodem hebben door de zwangerschap en de bevalling een grote rek ondergaan en zijn daardoor verzwakt. Spierversterkende oefeningen van deze spiergroepen, samen met rug- en bilspiertraining, zorgen voor het herstellen van de basisstabiliteit. Hierdoor wordt de kans op klachten zoals lage rugpijn en incontinentie verkleind.
De perinatale gymnastiek bestaat meestal uit 9 behandelingen waarvan 4 sessies voor en 5 sessies na de bevalling.

Vlot en soepel bewegen doe je niet zomaar! maak een afspraak