Kine Harelbeke Logo

Kine Harelbeke Mieke De Geyter ® | Groepspraktijk

welkom op de site van kine Harelbeke

Waarom we 's ochtends stijf wakker worden.

Britse wetenschappers hebben ontdekt waarom we 's ochtends stijf wakker worden.
Lees het volledige artikel in de bijlage.
Bron AXXON Magazine
n°32 december 2016

In een artikel dat verscheen in het FASES (Federation of American Societies for Experimental Biology journal) schrijft onderzoekster Julie Gibbs van het lnstitute of Human Development van Manchester University dat de gewrichtscellen een circadisch ritme volgen dat ervoor zorgt dat 's nachts de productie van anti-ontstekingseiwitten onderdrukt wordt. Pas als we opnieuw beginnen bewegen, treedt het cryptochroom gen (CRY) dat de lichaamseigen ibuprofen produceert weer in werking.
De ontdekking zou mogelijk belangrijk kunnen zijn voor onder andere de behandeling van artritis. "Door te leren begrijpen hoe de biologische klok ontsteking regelt kunnen we nieuwe behandelingsmethoden ontwikkelen. Bovendien kunnen we door het tijdstip aan te passen van wanneer medicatie wordt toegediend die ook effectiever maken". Zegt Gibbs. die werkt binnen het Centre for Endocrinology and Diabetes. Bij proeven op menselijke cellen en op muismodellen bleek dat het cryptochroom proteïne een belangrijke anti-inflammatoire functie heeft. Medicatie die de proteïne activeerde beschermde ook tegen inflammatie. Bovendien ontdekte men dat bij muizen met artritis die continu aan licht werden blootgesteld geen variatie in de inflammatiemeer optrad. De studie verschijnt in de Federation of American Societies for Experimental Biology journal. Volgens Dr. Thoru Pederson. hoofdredacteur van de FASES zet dit de hele zoektocht naar een afdoende pijnmedicatie in een totaal nieuw perspectief.
Onderzoekers van dezelfde universiteit vonden deze maand ook dat tussenwervelschijven een 24-uurs lichaamsklok hebben. en dat wanneer die klok verstoord is. Dit kan bijdragen tot pijn in de onderrug. 80 procent van de bevolking lijdt vroeg of laat ooit aan (lage)rugpijn. Deze studie verscheen in de Annals of the Rheumatic Diseases. Een goede nachtrust en afwisselend werkritme zou tot veel pijnverlichting kunnen bijdragen. Dr Qing-Jun Meng. Senior Research Fellow van Arthritis Research UK zegt dat het al jaren bekend is dat we als gevolg van de cyclus van dagelijkse activiteit en rust. ‘s ochtends tot 2 cm groter zijn dan als we naar bed gaan... Als onze interne klok ontregeld wordt manifesteert zich dat in meer lage rugpijn. Ploegenwerk blijkt dan toch niet zo'n goed idee te zijn...

Bron - Mediquality
december 2016 0 p. 8
Zie PDF bijlage 


Vlot en soepel bewegen doe je niet zomaar! maak een afspraak